Namnsdagskrans

Drottning Victoria (1862–1930) var road av att baka. I hennes egna kokböcker, bevarade i Bernadottebiblioteket, finns recept som drottningen själv noterat som sina favoriter.

Här är receptet på drottning Victorias "Namnsdagskrans":

5 dl fingervarm mjölk
1 kg (16 ½) dl vetemjöl
50 g jäst
2 ägg
150 g (ca 1¾ dl) socker
1 msk stött kardemumma
½ msk kanel
1 kryddmått salt
100 g smör

Till fyllningen:
50 g mjukrört smör
2 msk förvällda korinter
1 dl skållad och skalad sötmandel

Till garneringen:
1 uppvispad äggula
Hackad mandel
Kanel
Pärlsocker

Häll vetemjölet i ett väl uppvärmt porslinsfat. Tag undan en del till utbakning. Vispa äggen med sockret till skum. Rör ut jästen i litet av den ljumna mjölken. Blanda med resten av mjölken och höll i kardemumman, saltet och kanelen. Slå i mjölken i äggskummet och blanda undan för undan ner allt mjölet. Arbete degen tills den blir smidig. Rör smöret så det blir vitt och smidigt och tillsätt det. Ställ degen att jäsa under en duk i rumsvärme.

När degen är väl jäst tar man upp den på mjölat bakbord och arbetar den något innan den kavlas ut till en tunn, avlång fyrkant.

Smörj degen med mjukrört eller smält smör och strö över socker, hackad mandel och hastigt förvällda och avsvalnade korinter. Rulla ihop degen till en lång rulle. Lägg den på en smord plåt i form av en av avlång ring. Klipp med sax 3 cm tjocka bladlika flikar och vänd dem turvis år varsitt håll. Låt brödet jäsa på smord plåt. Pensla det sedan med en uppvispad äggula och strö över hackad mandel, pärlsocker och litet kanel. Grädda i 200 grader ugnsvärme cirka 45 minuter eller tills brödet är genomgräddat och vackert gyllenbrunt. Låt svalna något på en plåt innan kransen läggs över på ett bakgaller där den får svalna.

Receptet publicerades i boken 'Kunglig Taffel – till bords med Bernadotterna' (1986) av Inger Grimlund och Christine Samuelson.

Toppbilden: Drottning Victoria i Röda Salongen på Tullgarns slott, ur privata fotoalbumet "Tullgarn" ur Bernadottebibliotekets samling. Albumet var en gåva till Drottning Victoria från Gustav VI Adolf, julen 1901.

Drottning Victoria med sin hund, pudeln Tom, i famnen. Porträtt av Otto Propheter 1910. Ur de Kungliga samlingarna.

Kungafamiljen år 1888. Sittande från vänster: Oskar II med prins Gustaf Adolf (VI), drottning Sofia, prins Wilhelm och prins Karl. Stående från vänster prins Oskar och Ebba, prinsessan Teresia, änka efter prins August (Oskar II:s bror). Framför henne med bok i handen sitter prinsessan Eugenie (Oskar II:s syster), längst bak prins Eugen. Vid flygeln, kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria. Foto: Ur de Kungliga samlingarna/Kungligaslotten.se

Inför besöket

Följ med på en guidad visning och hör om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och bevarade inredningar.

Läs mer

För större sällskap rekommenderar vi en förbokad visning med guide. Visningen kan ges på svenska eller engelska. Grupper välkomnas period...

Läs mer

Upptäck mer om Tullgarns slott

Tullgarns slott har flitigt nyttjats som sommarresidens av kungligheter. Hertig Fredrik Adolf, Oskar I och Josefina, Gustaf V och Viktori...

Läs mer

En promenad genom Tullgarns slottspark är en vandring från 1600-talet till 1900-talet. Från Carl Hårlemans lindar och alléer till kung Gu...

Läs mer

I Tullgarns slottspark ligger stallet som inrymmer besökscenter med ett slottskafé och försäljning från Kungliga Slottsboden. I stallet s...

Läs mer

Redan under medeltiden omnämns godset Tyllegarn men först vid 1500-talets slut uppfördes den första slottsbyggnaden. Den uppfördes för gr...

Läs mer

Artiklar och film

Appen Kungliga promenader bjuder på natursköna promenader genom flera av våra kungliga parker. Nu finns även en guide till Tullgarns s...

Läs mer

Nystilar, historicism och eklekticism. 1800-talet är de många stilväxlingarnas epok. Från empire, via nystilar och nationalromantik, till...

Läs mer

En vacker sommardag den 28 juni 1909 kom världshistorien till Tullgarn. Den ryske tsaren Nikolaj II:s 112 meter långa yacht Standart , ...

Läs mer

Kundservice

Öppettider:

Inför besöket